Draadloos internet: WIFI / WLAN

Om direct de eerste verwarring weg te nemen, WIFI en WLAN zijn twee verschillende termen voor hetzelfde. In de meeste gevallen wordt het draadloos thuis netwerk bedoeld wanneer men spreekt over een van beiden. Op deze pagina zal verder enkel de term WLAN worden gebruikt.

Mogelijkheden WLAN

Door middel van WLAN is het mogelijk om draadloos met je PC of laptop te internetten of een lokaal netwerk te doorzoeken, ook is het o.a. mogelijk om draadloos je printopdrachten naar je printer te sturen. Veel hotels en restaurants hebben hotspots, dit zijn plaatsen waar gebruik kan worden gemaakt van internet via een WLAN netwerk. Vaak zijn deze netwerken gratis te gebruiken als je klant bent bij de betreffende zaak. Er ziin ook in binnen- en buitenland commerciele hotspots waarbij betaald moet worden voor gebruik. Een overzicht van betaalde en gratis hotspots vind je op onze hotspots pagina. Zelf een draadloos netwerk aanleggen? Lees onderaan deze pagina meer over de voor- en nadelen.


Techniek achter WLAN

Wlan maakt gebruik van radiofrequenties in de 2,4 GHz- en/of 5,0 GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden, hierdoor kan iedereen thuis een draadloos netwerk aanleggen. WLAN werkt via verschillende protocollen en snelheden:
- IEEE 802.11b werkt in de 2,4 GHz-band en de bandbreedte is maximaal 11 Mbps*.
- IEEE 802.11a werkt in de 5,8 GHz-band en de bandbreedte kan oplopen tot 54 Mbps*.
- IEEE 802.11g is de opvolger van 802.11b en werkt in de 2,4 GHz-band, de bandbreedte is maximaal 54 Mbps*.
- IEEE 802.11n werkt in de 2,4 en de 5,8 GHz-band en kan snelheden halen tot 100 Mbps*.

Alle apparatuur in de laatste paar jaar gekocht werkt in de regel op zijn minst via het 802.11g protocol en soms al via de 802.11n standaard. Alle apparaten die werken via een van de nieuwere standaarden kunnen ook overweg met de oudere standaarden. Belangrijk is het te weten dat apparaten aan beide kanten van de draadloze verbinding over dezelfde standaard moeten beschikken (bijv. een latop met 802.11g netwerkkaart en router met 802.11g) om de maximale snelheid te halen.

Heeft de laptop bijv. een 802.11b (oudere standaard) netwerkkaart en werkt de router met een snelheid van 802.11g, dan werkt internet via de sloomste standaard, dus op zijn hoogst 11 Mbps.

*Mbps staat voor Mega bit per seconde en niet voor megabyte per seconde. Megabit verhoudt zich als volgt tot Megabyte: 1 Megabyte per seconde is 8 Megabit per seconde.

Zelf een draadloos netwerk aanleggen

Een draadloos netwerk aanleggen in huis biedt vele voordelen. Zo kan de internetverbinding worden gedeeld en door meerdere mensen gebruikt worden zonder dat er kabels hoeven te worden doorgetrokken. Het grootste voordeel van draadloos internet is natuurlijk vooral dat je overal in en om het huis kan gaan zitten internetten, dus ook bijv. in de tuin. Het aanleggen van een WLAN netwerk is niet duur, het enige wat je in de meeste gevalen dient te kopen is een wireless router die ongeveer 50 euro kosten (goedkoop = vaak duurkoop dus laat je informeren en kies voor een goede router). Aangezien de meeste latops reeds zijn voorzien van een ingebouwde draadloze netwerkkaart zijn dit de enige kosten die je maakt, wil je een desktop pc draadloos verbinden met het internet dan is het soms ook nodig om een draadloze netwerk kaart aan te schaffen en deze in de PC te installeren. Het gebruik maken van het netwerk brengt geen verdere kosten met zich mee, in tegenstelling tot het internetten via een telecomprovider. Draadloos internet heeft ook een paar nadelen, zo is de verbinding minder stabiel en minder snel dan een verbinding via een kabel. Ook is een draadloze verbinding minder veilig dan een bekabelde verbinding, zelfs indien de draadloze verbinding is beveiligd.

Voor meer informatie en een zeer uitgebreide handleiding voor het zelf aanleggen van een draadloos netwerk kun je deze pagina bezoeken.